Etiketter

, ,

Rocacea är ett kroniskt tillstånd i huden och visar sig som rodnad, kvisslor, hetta, knottror och ibland varblåsor. Den kallas ofta, men felaktigt, för ”vuxenacne”. Även om både rocacea och acne har varblåsor saknar oftast rocacea pormaskar. Sjukdomen utvecklas i olika steg och går i skov.

Sjukdomen kan drabba både män och kvinnor, vanligtvis efter 30-40 års ålder, men är något vanligare hos kvinnor. De med blek hy, tex nordbor eller kelter, drabbas lättare. Orsaken till rocacea är inte helt klarlagd, men det finns indikationer på att utlösande faktorer kan vara stress, miljö och givetvis det genetiska arvet. Även viss mat kan trigga igång en rocacea.

Vid misstanke om rocaea kan en hudläkare konsulteras för att få sjukdomen konstaterad. Vid kraftig rocacea kan det behövas receptbelagda preparat som lindrar knottror och varblåsor men påverkar inte rodnaden eller de ytliga blodkärlen särskilt mycket.

Tecken (symtom) på sjukdom kan vara hetta i ansiktet som inte lägger sig, känslig hud, ytliga blodkärl eller knottror i ansiktet. Det som kan förvärra tillståndet är faktorer som kan öka cirkulationen; solen, bastu, alkohol, choklad, starka kryddor, citrusfrukter, varma drycker, men också skillnaden mellan varmt och kallt. Tänk dig kalla vinterdagar och sedan in i varma hus.

Kraftiga krämer med antiage-effekt eller acneprodukter bör undvikas eftersom de kan trigga igång rocacean. Det gäller även behandlingar somt tex microdermasion, kemiska peelingar eller kortison.

En rocaceapatient ska använda milda och lugnande produkter som är snälla mot huden. En del hudvårdsmärken erbjuder produkter till en känslig hud som är väldigt reaktiv och dessa kan då passa till rocacea. Viktigt att veta vid köp av produkter i detaljhandeln är att de inte för vara för feta, detta kan eventuellt ”låsa in” huden. Använd klimatskydd och solskydd, redan befintlig rodnad/inflammation drar till sig UV-strålar och tillståndet kan förvärras.

Var rädd om huden och vårda din rocacea. Produkter som stärker upp huden gör den mer motståndskraftig mot yttre påverkan och mindre känslig för att gå i skov.

Eftersom orsaken till rocacea inte är helt klarlagd finns heller inget botemedel, bara behandling i form av produkter och i vissa fall medicin.

Att ha rocacea är ett sätt att leva – bli vän med din rocacea! Om du inte är aggressiv mot den, är den heller inte aggressiv tillbaka!

 

Annonser