Etiketter

, , ,

Har huden olika behov?

Ja och nej, vill jag svara på den frågan. Vår hud och kropp fungerar i princip likadant oavsett om vi är vakna eller sover. Däremot kan yttre påverkar göra att vi andra behov på dagen till exempel.

Under dagen befinner vi oss ute bland föroreningar, olika UV-källor, vind, kyla och sol. Kanske sitter vi framför datorn hela dagen eller arbetar utomhus. Behovet ser olika ut för oss alla.

Först ska behovet ses efter hudtyp, behövs bara fukt, eller näring, kanske både och? Vilket är sedan ditt behov efter situation under dagen? Om du sitter mycket framför datorn och spenderar din arbetstid i torr luft på kontor är dessa tipsen till dig:
För att skydda huden framför datorn rekommenderar jag ett UV-skydd. Inte för att strålningen från datorers skärmar är direkt farlig. Men många känner av att kinderna blir varma och kan till och med börja klia. Utöver UV-skyddet rekommenderar jag ett fuktspray som du har stående vid din plats eller har i handväskan. Både datorskärmen och den torra luften i kontorslandskap drar ut fukten från din hud. Återfukta genom att spraya då och då när det börjar strama!
UV-skydd kan du köpa i princip vilken affär som helst; ICA, olika apotek eller Kicks och Åhléns. Likaså fuktsprayer aka ansiktsvatten, men de ska vara utan alkohol!

Mina favoriter:
Balancing Cucumber Tonic – Ole Henriksen
Vitamin C Moisture Mist – Nimue
Avene Thermal Spring Water – Avene

Om du arbetar mycket utomhus, exempelvis byggarbetsplats eller förskola, rekommenderar jag främst UV-skydd och klimatkräm. UV-skyddet reflekterar eller absorberar skadliga UV-strålar, detta gör att du inte bränner dig, bryter ner huden eller skaffar dig onödiga rynkor, ojämna pigmenteringar eller i framtiden; hudcancer.
Klimatskyddet ger i sin tur ett skydd mot vind, kyla och vatten. Nu när vi närmar oss vintern får vi låg luftfuktighet, och vår omgivningen ”snor” hudens fukt och gör den både torr och känslig i vinterkylan.

På natten då? Den största skillnaden mellan natt och dag är kanske att vi inte behöver UV-skydd klimatkrämer. På natten räcker det med en kräm avsedd för just din hudtyp eller om du vill skämma bort den med med en booster eller mask att sova med.

Annonser