Etiketter

, , , ,

I dagarna har det diskuterats mycket på Facebooksidan Hudterapeut om yrkets vara och icke vara. Finns det jobb? Var finns jobben? Och hur hittar man dem?

Jag har tidigare skrivit en del som hur det är att utbilda sig till hudterapeut och var utbildningarna finns. Jag har även beskrivit olika branscher som passar en utbildad hudterapeut, ex spa, salong, apotek, detaljhandel eller leverantör.

Men hur lätt är det att hitta en varaktig anställning som hudterapeut?

Inte alls lätt skulle jag vilja säga. Det finns hudterapeuter som varit utbildade i flera år och fortfarande inte hittat en fast anställning. Många är rörande överens om att det utbildas alldeles för många hudterapeuter idag jämfört med för kanske 20 år sedan.

Det är lätt att hitta timanställningar vid behov, detta innebär oftast helger, ibland lite extra på kvällar eller vid sjukdom. I stora drag kanske 40 timmar på en hel månad. Det ger tyvärr inga pengar som man kan livnära sig på.

Jag tror också att vi hudterapeuter är ibland lite väl serviceminded. Vi ska inte sluta vara serviceminded, för vi vill våra kunder väl. Men kanske har de blivit lite bortskämda? Vi fixar och trixar med bokningar, produkter, specialerbjudande och kampanjer för att verka lockande för kunderna.

Ofta har salonger och spa öppet hela dagar och sent på kvällen och både lördag och söndag. Kunder vill inte ta ledigt en onsdag klockan nio på förmiddagen för de vet att de kan få tid klockan halv åtta på kvällen istället. Men om vi byter bransch, hur många tandläkare har öppet halv åtta på kvällen? Det går alltså att ta ledigt från jobbet/skolan för att gå till tandläkare, men inte hudterapeut?

Summan av det hela är att det finns för många hudterapeuter, för få anställningar (jag menar minst 75-80%) och kundernas önskemål på öppettider gör att långa öppettider kräver fler kortare timanställningar.

Om du verkligen vill bli hudterapeut tycker jag att du ska gå en seriös utbildning. Kolla ordentligt upp vad du får för de pengar och den tid du lägger ut under studietiden. Håll ett öppet sinne gentemot produkter och leverantörer och våga ifrågasätt. Ha en klar målbild av vad just du vill använda din utbildning till och hur du vill arbeta efter avklarade studier. Lägg upp en plan, i huvudet eller skriv ner det i ett dokument. Fundera också på om du vill läsa vidare, ofta kommer man på detta under utbildningens gång, gå på seminarier och knyt kontakter med andra i branschen.

Någon som vill tillägga något, kommentarsfältet är öppet för diskussion!

Väl mött!
Malin Rosenberg
auktoriserad hudterapeut

Annonser