Etiketter

, , , , , , , , ,

Brun utan sol-produkter som jag testar just nu!

Brun utan sol-produkter som jag testar just nu!

Från Vänster:
1. Garnier Ambre Solaire, natural bronzer, self-tan velvety gel (kropp)
2. La Roche-Posay Autohelios melt-in gel (kropp)
3. Apoliva Brun utan sol (kropp)
4. Vichy Capital Soleil, self tanner (ansikte och kropp)
5. James Read Sleep mask tan (ansikte)
6. James Read BB gradual tan (ansikte)
7. Sensai Silky bronze (ansikte)

Här testas det för fullt! Jag är inte så van vid brun utan solprodukter. Jag har inte satt mig in i det här tidigare, har inte gillat doften, ett par gånger har jag fått en mindre önskvärt (orange) resultat, och helt enkelt tänkt: det är okej att vara blek. Det ÄR okej att vara blek. Det är också okej att ibland vilja ge kropp och ansikte lite mer lyster, för mig lite mer sommarkänsla.

Testet inkluderar alla prisklasser, från prisvärd budget till dyra lyxprodukter. Har du testat någon av dem?

Vad är brun-utan-sol? (BUS)

BUS är en produkt som ska ge huden en solbrun färg utan att man vistas i solen. Den är helt enkelt ett säkrare alternativ till att steka i solen eller grilla sig i dödsbädden solariet. Medan UV-strålning är direkt skadlig för vår hud då den både orsakar pigmenteringar och i längden bidrar till olika sorters hudcancer och till att huden åldras i förtid (huden blir slapp och rynkig) så anses brun utan sol vara helt ofarlig.

Vad händer i huden?

De flesta BUS-produkter på marknaden innehåller dihydroxyaceton (förkortas DHA) som reagerar med protein som finns i hudens översta hudlager. Den kemiska reaktionen sker alltså med döda hudceller och påverkar inte de levande cellerna alls. DHA utvinns ut sockerbetor och är ett naturligt sockerämne. En del brun-utan-solprodukter får en väldigt obehaglig och nästan härsken doft, detta brukar uppstår efter ett par timmar och är reaktionen som sker i huden.

Hur effektiv en BUS är och hur lång tid det tar att utveckla färgen skiljer sig mellan de olika tillverkarna, och resultatet kan också skilja sig mellan olika individer. Färgspannet är allt från gulbrun till djup solbrun färg, beroende på hur just din hud reagerar med DHA och också val av produkt.

Att tänka på innan:

Peela kroppen ordentligt! Inte så att du blöder, men använd gärna en härlig skrubb som får bort torr och livlös hud. Döda och torra hudceller drar gärna åt sig extra av en BUS och du ser lätt smutsig ut på de ställena. Fokusera gärna lite extra på till exempel armbågar, knän, fötter som ofta är torra och lätt kommer se ojämnt smutsiga ut om de är för torra innan du applicerar BUS. Du vill inte att ska se ut som om du trampat i bajs. (ursäkta ordvalet, men det passar i sammanhanget). Återfukta ordentligt efter skrubb, huden ska vara mjuk och smidig.

Viktigt:

– Om du vanligtvis brukar färga dina bryn ska du vara försiktig med applicering av brun utan sol på just brynen. Jag har sett ett par fall där brynen helt enkelt blir grönbruna av kombinationen brun utan sol/brynfärg!
– Tvätta händerna NOGA efter applicering av produkt, annars kan händerna bli randiga och onaturligt mörka mot resten av kroppen.
– Man får testa sig fram för ett bra och hållbart resultat, peela och återfukta kroppen mellan varven innan du applicerar ny omgång BUS så att huden hela tiden är ren, fräsch och återfuktad. Det förlänger resultatet och Bus-effekten får en jämnare ton.
– BUS-effekten ger INGET SOM HELST SKYDD I SOLEN! DHA aktiverar inte kroppens melaninproduktion och en BUS-bränna kan inte skydda dig mot solens strålar. Du måste ändå använda solskydd om du vill ge dig ut i solen.

Brukar du använda BUS-produkter? Kanske har du någon favorit som du vill tipsa om?

 

 

 

 

 

+

Annonser